Klantenservice
0
Sluiten

Categorieën

Filters
  Jim van der Velden - Dinsdag 21 November 2021

  Wat is HDMI ARC (Audio Return Channel)?

  Eigenlijk alle televisies, blu-ray spelers en ook receivers hebben tegenwoordig een HDMI aansluiting. Via de HDMI kabel worden de gegevens van de bron naar de ontvanger gestuurd. Er zijn verschillende HDMI standaarden. Een extra functie is de HDMI ARC optie. De HDMI kabel zorgt voor het geluid en de beelden op je televisie. Via een HDMI kabel is het ook mogelijk om het geluid van de televisie terug te sturen naar de geluidsbar. Met een HDMI ARC kabel is het nog eenvoudiger geworden. Wat is HDMI ARC eigenlijk?

  HDMI ARC, wat is dat?

  HDMI ARC (Audio Return Channel) is een optie die vanaf versie 1.4 HDMI ondersteund wordt bij televisies, soundbars en ook receivers. Het is eigenlijk niet zo complex. De HDMI kabel maakt het mogelijk om de content door te sturen naar de televisie en vandaar door te sturen naar een receiver of soundbar. Het gaat allemaal via hetzelfde signaal. Het is dus mogelijk om een tweeweg communicatie te krijgen. Het is dus mogelijk om de gegevens meerdere kanten op te laten gaan om zo de gegevens met meerdere apparaten te delen. Dit is simpelweg de ARC functie. Van de bron gaat het signaal naar de televisie en vervolgens naar een receiver of soundbar.

  De audiokabel die je vroeger nog extra gebruikte om het geluid naar de soundbar of receiver te laten gaan is niet meer nodig.

  Dat betekent vooral dat de audiokabel (analoog of digitaal optisch) die je vroeger van je tv naar de soundbar of receiver moest leiden, nu overbodig wordt. Die functie wordt nu door de HDMI-kabel vervuld. Een bijkomend voordeel is dat je vaak het volume van je set met de afstandsbediening van je TV kunt bedienen.

  Hoe gebruik je HDMI ARC?

  Het belangrijkste is dat alle apparaten HDMI ARC ondersteunen. De soundbar, televisie of receiver moeten het ondersteunen. Niet alle HDMI poorten zijn trouwens geschikt voor HDMI ARC. Let even op en check of ze gemarkeerd zijn met ARC. De HDMI kabels ondersteunen eigenlijk altijd HDMI ARC. Op je televisie moet je vervolgens bij het menu voor geluid de HDMI ARC uitgang kiezen voor de audio. Vaak gaat dit vanzelf en soms moet je het zelf nog instellen. HDMI ARC maakt gebruik van HDMI CEC. Het wordt in de meeste gevallen direct actief en het is belangrijk om het niet uit te schakelen. HDMI CEC heet vaak bij ieder fabrikant net weer anders.

  Schrijf je in voor de Bright Community!

  Loop jij echt warm voor alles wat met smart home te maken heeft of wil jij graag jouw woning naar de 'next level' brengen? Dan is de Bright Community iets voor jou! Blijf op de hoogte van het laatste smart home nieuws, ontvang handige stappenplannen, uitleg rondom alles wat met smart home te maken heeft en scherpe aanbiedingen. Helemaal voor niets!

  *Ps. Wij houden ook niet van spam. Maak je dus vooral geen zorgen!

  Zijn er nadelen bij HDMI ARC?

  Er zijn nog een paar beperkingen, ondanks dat HDMI ARC erg handig is. Het is niet gek dat er vragen zijn waarom het wel of niet werkt, zoals verwacht. De belangrijkste factor is dat ARC in de tv geïmplementeerd kan zijn op verschillende manieren zonder dat je weet welke modus je gebruikt. Bij receivers en soundbars zal beide modussen ondersteund worden.

  De single mode kent één draad bij de HDMI kabel. Het heeft een minder ruime bandbreedte en kan op zijn best gecomprimeerde 5.1 surround (dolby digital of DTS) of stereo LPCM aan. De common mode is de manier waarbij twee draden gebruikt worden bij een HDMI kabel. De bandbreedte wordt beter en het kan ook dolby digital plus transporteren.

  Het aantal audioformaten wat ondersteund wordt is ook beperkt. ARC maakt gebruik van een standaard die S/PDIF genoemd wordt (De digitale optische audio ingang). Het is eigenlijk het enige verplichte ondersteunde audio formaat. Wanneer de televisie geen surround audio verstuurd via ARC verstuurd dan is het geen vergeten opie. De bron is ook bepalend hierbij.

  De beste manier om te ontdekken of het werkt is door het simpelweg te testen. Vaak vind je niet de specificaties in de handleiding teug welke formaten wel of niet ondersteund worden. De enige optie is om het dus in de praktijk te testen. Het is natuurlijk niet de beste manier om hierachter te komen.

  Is het mogelijk om Dolby Atmos via ARC naar de soundbar te laten gaan?

  Het kan! Het is wel belangrijk om een televisie te gebruiken met de common mode ARC. Dolby Atmos is namelijk een extra stuk informatie welke je op de Dolby Digital Plus stream kunt zetten. Het heeft een bandbreedte nodig met de single mode aansluiting.

  Het is vaak moeilijk om op voorhand te bepalen wat werkt en wat niet. Het kan zijn dat je televisie Dolby Atmos ondersteunt. Echter dan nog is het mogelijk dat ARC niet werkt. Het is allemaal wat onzeker. Wanneer de televisie al wat ouder is (voor 2017) dan is de kans relatief klein dat het werkt. Echter alleen testen maakt het duidelijk.

  Smart home advies van onze specialisten

  Heb jij nog vragen over de producten die je op deze pagina ziet of krijg jij graag eerst een stukje persoonlijk advies alvorens je overgaat tot het kopen van een product? Neem dan gerust contact op met onze klantenservice. Onze specialisten helpen je maar wat graag met het oplossen van jouw vraagstuk.

  Haal meer uit jouw smart home

  Recente artikelen

  Vergelijk 0

  Voeg nog een product toe (max. 5)

  Start vergelijking

  Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »
  ← Keer terug naar de backoffice    Deze winkel is in aanbouw. Eventueel geplaatste orders zullen niet worden gehonoreerd of verwerkt. Verbergen