Klantenservice
0
Sluiten

Categorieën

Filters
  Jim van der Velden - Woensdag 24 November 2021

  Wat is 4K Ultra HD en wat is het verschil met Full HD?

  De term Ultra HD wordt steeds vaker gebruikt. Het wordt ook wel UHD of 4K genoemd. Ultra HD 4K is een techniek die in steeds meer televisies wordt toegepast. Er zijn wel veel vragen die we hierover krijgen en het is dus nog niet helemaal duidelijk voor iedereen wat er met Full HD wordt bedoeld. Goed om hier meer op in te gaan.

  Wat is 4K Ultra HD nu eigenlijk?

  Het eerste wat goed is om te weten is dat Ultra HD ook wel 4K genoemd wordt. Bij de Ultra HD zijn er twee opties mogelijk. Het gaat om de 4K en de 8K resoluties. Wanneer er een resolutie is van 3840 bij 2160 dan spreken we over 4K. Er zijn eigenlijk nog geen 8K resoluties beschikbaar. De verwachting is dat dit over een vier tot vijf jaren er wel is. De televisie fabrikanten gebruiken allemaal hun eigen naam voor Ultra HD. Het kan 4K zijn of UHD. Iedere fabrikant wil hier zijn eigen stempel op drukken.

  Waar de fabrikanten het allemaal over eens kunnen zijn is dat het een hoge resolutie is. Het is vier keer hoger dan het Full HD wat voor een lange tijd de standaard is geweest. De resolutie van Full HD is 1920 bij 1080. Hiermee kun je meer pixels zien. De 4K Ultra HD is een sterke verbetering. Het is echter niet nieuw. In de bioscopen worden de films al in eenzelfde hoge resolutie getoond. Het was echter in de huiskamers is het wel nieuw.

  De voordelen van een Ultra HD toestel

  Het grootste voordeel is natuurlijk de uitstekende en scherpe weergave van alle beelden. Natuurlijk moet het signaal wel goed afgestemd op deze resolutie. De pixels zorgen voor veel meer details en een veel betere beleving van een film of televisieserie. Het is een groot voordeel en een goede reden om hiervoor te kiezen. Het is bij 3D beelden volop genieten. Ultra HD is hier ook zeer geschikt voor.

  Is een Ultra HD toestel echt scherper?

  Een hoge resolutie op eenzelfde groot display hoeft niet altijd te betekenen dat de dichtheid toeneemt. De scherpheid van het beeld is ook afhankelijk van de afstand tussen de kijker en het scherm. Het verschil tussen HD-ready en Full HD is niet meer te zien op een afstand van vier meter. Ook het verschil bij een 50 inch 4K Ultra HD televisie en een 50 inch Full HD televisie niet meer te zien op een afstand van vier meter. Het is daarom minder goed om vast te stellen, dat het toestel scherper is.

  Schrijf je in voor de Bright Community!

  Loop jij echt warm voor alles wat met smart home te maken heeft of wil jij graag jouw woning naar de 'next level' brengen? Dan is de Bright Community iets voor jou! Blijf op de hoogte van het laatste smart home nieuws, ontvang handige stappenplannen, uitleg rondom alles wat met smart home te maken heeft en scherpe aanbiedingen. Helemaal voor niets!

  *Ps. Wij houden ook niet van spam. Maak je dus vooral geen zorgen!

  Wat is er nodig voor 4K Ultra HD televisie kijkplezier?

  Om goed van de 4K Ultra HD televisie te genieten is het belangrijk om de juiste content te hebben en ook de juiste hardware. De hardware is er al vele jaren. Sinds 2016 zijn er namelijk al 4K Ultra HD televisies bij alle grote en bekende televisie fabrikanten. Ze variëren van 49 tot 110 inch. Zo goed als alle nieuwe televisies van vandaag de dag beschikken over de Ultra HD resolutie. De prijs is ook redelijk te noemen. Het verschil in kwaliteit en scherpte is bij de grotere modellen het beste zichtbaar. Natuurlijk in verhouding met de afstand tot de televisie.

  Een 4K Ultra HD televisie levert het beste resultaat als er gebruik gemaakt van de HDMI techniek en kabels. Een 4K resolutie kan 60fps aan en HDMI ondersteunt dit ook. Daarnaast is het kleurbereik groter en ook zijn er meerdere audiokanalen. Als je op zoek gaat naar een 4K Ultra HD televisie is het belangrijk om een HDMI kabel te gebruiken.

  Een televisie met 4K is dus belangrijk. Daarnaast ook de kwaliteit van het signaal wat je krijgt. Bij Netflix en Amazon is het al vele jaren mogelijk om de beelden met 4K signaal in de woonkamer te krijgen. De meeste televisie fabrikanten hebben een app voor de televisie om de content te ontvangen en om te zetten naar het beste signaal voor de televisie.

  Wat is 4K upscaling?

  Sommige Blu-Ray spelers of televisies maken gebruik van 4K UHD upscaling. Het komt erop neer dat een lagere resolutie omgezet kan worden naar de 4K resolutie. Het gebeurt met de hulp van software. Het is een stuk techniek wat het mogelijk maakt. Het is prettig om zo de kwaliteit van het beeld sterk te verbeteren. Je kunt zo optimaal genieten van je 4K Ultra HD televisie.

  De juiste content (4K Ultra HD)

  Het is mogelijk om content om te zetten naar een hogere 4K resolutie door het te upscalen. Het is echter ook mogelijk om gebruik te maken van content die al met een 4K signaal wordt aangeleverd. Netflix is bijvoorbeeld een partij die al is begonnen om deze kwaliteit te streamen.

  Het grotere kleurbereik

  Sinds 2015 zien we de televisies steeds beter worden. Ultra HD is hier een onderdeel van. Het is echter ook zo dat er steeds meer ondersteuning is voor high dynamic range (HDR) en een veel groter kleurbereik. Het zorgt voor een beter contrast en een dieper zwart en intenser wit. Samen met deze elementen zorgt Ultra HD voor een nog mooiere en ultieme kijkervaring.

  De prijs van een 4K Ultra HD televisie

  Natuurlijk is de prijs bepalend bij het kopen van een nieuwe televisie. Het prijsverschil tussen een Full HD en Ultra HD televisietoestel is tegenwoordig minimaal. Het is belangrijker om te kijken of het prijsverschil het waard is om van een beter signaal te genieten. Natuurlijk zullen er meer 4K ultra HD content aanbieders komen, waardoor het aantrekkelijk is om een 4K Ultra HD televisie te kiezen.

  Is het tijd om een Ultra HD tv te kopen?

  Eigenlijk kun je er niet meer omheen. De meeste middenklasse en ook de topmodellen (high-end) televisies beschikken over een 4K resolutie. Het is mogelijk om met een laag budget al een zeer mooie en goede televisie te kiezen. Kies een televisie in combinatie met HDR en een groot kleurbereik en je kunt er vele jaren van genieten. De beste beeldtechnieken vind je uiteraard in de high-end modellen. Eigenlijk alle jaren is het al zo dat de top modellen de beste kijkervaring leveren. Wat wel belangrijk is, is dat er ook goed aanbod is van 4K content om op de televisie te laten zien. Kies een abonnement bij een streamingdienst met een 4K signaal. De upscale functie helpt natuurlijk ook om te zorgen voor een 4K UHD signaal in huis.

  Smart home advies van onze specialisten

  Heb jij nog vragen over de producten die je op deze pagina ziet of krijg jij graag eerst een stukje persoonlijk advies alvorens je overgaat tot het kopen van een product? Neem dan gerust contact op met onze klantenservice. Onze specialisten helpen je maar wat graag met het oplossen van jouw vraagstuk.

  Haal meer uit jouw smart home

  Recente artikelen

  Vergelijk 0

  Voeg nog een product toe (max. 5)

  Start vergelijking

  Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »
  ← Keer terug naar de backoffice    Deze winkel is in aanbouw. Eventueel geplaatste orders zullen niet worden gehonoreerd of verwerkt. Verbergen