Klantenservice
0
Sluiten

Categorieën

Filters
  Zondag 24 Januari 2024

  Veilig Online: 4 Manieren om je Smart Home te beschermen tegen hackers

  Uit een onderzoek uit 2022 blijkt dat ruim 4,5 miljoen Nederlanders in het bezit waren van een of meerdere slimme apparaten in huis. Dat is meer dan 55% van het totaal aantal huishoudens in Nederland. Een jaar daarvoor lag dit percentage zelfs nog op 42%. Dat wil zeggen dat er een enorme groei in de markt zit, die natuurlijk ook wat gevaren met zich meebrengt.

  Wat zijn Smart apparaten? 

  Voordat we je echter over de gevaren van Smart Home apparaten gaan vertellen, willen we eerst de definitie duidelijk hebben. Bij een Smart apparaat heb je de mogelijkheid om handelingen te automatiseren, bijvoorbeeld het zetten van de koffie, het aan of uit doen van de lichten of het aanzetten van de televisie. Dit geldt zowel in als rondom het huis. 

  Om deze handelingen uit te kunnen voeren, is het belangrijk dat deze apparaten in verbinding staan met het internet. En dat is ook precies waar het gevaar voor de consumenten schuilt. Doordat deze apparaten namelijk verbonden zijn met het internet, zijn ze vaak ook een doelwit voor hackers. Het is voor hen dé manier om ook controle te krijgen over andere apparaten in huis. 

  Laten we daarom maar eens kijken welke maatregelen je kunt nemen om je Smart Home te beschermen tegen de gevaren van hackers. 

  Schaf een VPN aan

  Allereerst is het advies om een goede VPN aan te schaffen, aangezien deze je kan helpen om je Smart Home apparaten te beveiligen. De VPN betekenis luidt: Een complete versleutelde verbinding waarmee je veilig informatie via het internet kunt verzenden en ontvangen. Dit geldt dus voor alle apparaten waarop je de VPN verbinding installeert. 

  VPN op je router installeren

  Het belangrijkste advies is daarbij om de VPN op je router te installeren, zeker als je meerdere Smart Home apparaten gebruikt. Installeer je deze namelijk op je router, dan zijn alle apparaten die in verbinding staan met de router ook direct beveiligd. Daarbij moet je er wel rekening mee houden dat niet alle routers geschikt zijn om een VPN op te installeren. Let hier dus goed op. 

  Heb je maar een aantal apparaten in huis die in verbinding staan met het internet, dan hoef je de VPN niet direct op je router te installeren. Je kunt er dan ook voor kiezen om de VPN alleen op deze apparaten te installeren. 

  Apparaten van erkende producenten

  Daarnaast is het advies om alleen apparaten van erkende producten aan te schaffen. Hiervoor zijn een aantal redenen te noemen. Allereerst weet je hierdoor zeker dat je ondersteuning krijgt als er eventuele problemen ontstaan, bijvoorbeeld als je service nodig hebt of een vraag hebt voor de klantenservice. Zij staan dan altijd voor je klaar. 

  Ten tweede heb je hier ook te maken met de garantie. Is er echt iets mis me je product, dan is de kans een stuk groter dat je een vervangend of zelfs nieuw product krijgt. Koop je de producten bijvoorbeeld via een Chinese website of van onbekende producenten, dan is er vaak sprake van veel minder ondersteuning. 

  En tot slot is het nog belangrijk om de veiligheidsmaatregelen van deze producenten in het oog te houden. Aangezien zij vaak een stuk kleiner zijn, nemen zijn ook veel minder maatregelen om het product volledig veilig te maken. Denk daarbij aan wachtwoorden, updates en meer. Hierdoor loop je als consument dus een stuk meer risico, waardoor het ook afgeraden wordt. Kies daarom altijd voor Smart Home apparaten van gerenommeerde merken. 

  Gebruik verschillende wachtwoorden

  Ten derde is het advies om verschillende sterke wachtwoorden te gebruiken voor je accounts, ook bij je Smart Home apparaten. Denk daarbij aan wachtwoorden voor:

  • Je router
  • Je telefoon
  • Je laptop of computer

  Het is daarbij ook belangrijk om niet het standaard wachtwoord van de producten te gebruiken, aangezien het risico om gehackt te worden hierdoor een stuk groter is. Kies altijd voor wachtwoorden die niet persoonlijk aan je te relateren zijn, zoals bijvoorbeeld je geboortedatum, postcode of de naam van je huisdier. 

  Het kan daarbij ook een optie zijn om gebruik te maken van een Password Manager. Hier kun je al je wachtwoorden in opslaan. Zie het als een digitale kluis, waar je met één wachtwoord toegang tot hebt. Vervolgens staan hier al je wachtwoorden van je accounts, maar dus ook je Smart Home apparaten, opgeslagen. Daarnaast kan een wachtwoord manager vaak ook wachtwoorden volledig random genereren, waardoor deze een stuk moeilijker te achterhalen zijn. 

  Kortom, er zijn een aantal belangrijke manieren waarop je jezelf kunt beveiligen tegen de gevaren van je Smart Home apparatuur. Schaf een goede VPN aan, kies voor de juiste merken, gebruik sterke en verschillende wachtwoorden en installeer de VPN op je router om al je apparaten te beveiligen. 

  Haal meer uit jouw smart home

  Recente artikelen

  Vergelijk 0

  Voeg nog een product toe (max. 5)

  Start vergelijking

  Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »
  ← Keer terug naar de backoffice    Deze winkel is in aanbouw. Eventueel geplaatste orders zullen niet worden gehonoreerd of verwerkt. Verbergen