Klantenservice
0
Sluiten

Categorieën

Filters
  Jorik van der Heide - Zaterdag 13 December 2021

  Wat is het Thread protocol? Je leest het hier!

  Regelmatig besteden wij bij Smartbright.nl aandacht aan verschillende platformen, maar ook aan protocollen. Dit keer gaan wij graag ietwat dieper in op het zogenoemde Thread protocol. Wat is dit en welke apparaten en/of merken maken hier gebruik van? Je leest het in dit artikel.

   

  Wat is een protocol precies? 

  Een smart home apparaat moet communiceren om de verschillende uit te voeren taken goed uit te kunnen voeren. Om dit te kunnen doen maken de apparaten gebruik van een taal. Zo een taal noemt men een protocol. In de wereld van smart home is hier nog niet één vaste taal voor en om deze reden gebruiken verschillende apparaten verschillende protocollen. Om jouw smart home dus écht goed te kunnen laten functioneren en om jouw apparaten met elkaar te kunnen laten communiceren is het handig als deze apparaten ieder hetzelfde protocol ondersteunen. Een aantal protocollen die er op dit moment zijn zijn bijvoorbeeld Thread, Zigbee en Z-Wave.

   

  Wat is een platform?

  Wanneer jij in huis uitkomt op drie verschillende protocollen en je moet per protocol een verschillende app gebruiken dan is dit niet bepaald een makkelijke manier van bedienen. Hier hebben verschillende partijen slim op ingespeeld door een zogenoemd platform te realiseren. Via een dergelijk platfrom is het mogelijk om alle apparaten van verschillende makelij, merken, protocollen vanuit één app te bedienen (of met stem uiteraard). Een greep uit deze platformen zijn de Google Assistant, Amazon Alexa, Apple Homekit en Homey. 

  Schrijf je in voor de Bright Community!

  Loop jij echt warm voor alles wat met smart home te maken heeft of wil jij graag jouw woning naar de 'next level' brengen? Dan is de Bright Community iets voor jou! Blijf op de hoogte van het laatste smart home nieuws, ontvang handige stappenplannen, uitleg rondom alles wat met smart home te maken heeft en scherpe aanbiedingen. Helemaal voor niets!

  *Ps. Wij houden ook niet van spam. Maak je dus vooral geen zorgen!

  Wat is het Thread protocol?

  In de basis is het Thread protocol te vergelijken met bijvoorbeeld een Zigbee of een Z-Wave. Het is namelijk net zoals de twee andere genoemde protocollen een protocol dat enorm vaak voor smart home toepassingen wordt gebruikt. Maar als Thread lijkt op Zigbee of Z-Wave, waarom is dan ook dit protocol in het leven geroepen. Nou, dit komt door het feit dat Thread over het algemeen een stuk minder energie verbruikt voor het uitvoeren van de nodige communicatie tussen verschillende apparaten. Het voordeel hiervan? Het is een ideaal communicatieprotocol voor slimme apparaten die op batterijen werken. Zo kan het apparaat dat op batterijen werkt immers langer mee en hoeft de gebruiker de batterijen minder vaak te vervangen. Slimme apparaten waarbij je hier aan kunt denken zijn bijvoorbeeld slimme deurbellen of slimme rookmelders. Niets zo vervelend om steeds te batterijen te moeten vervangen. Met Thread hoeft dit dus een stuk minder. Wel zo fijn!

   

  Waar komt het Thread protocol vandaan?

  Het Thread protocol is een initiatief van de Thread Group. De Thread Group is een organisatie waar grote spelers op de smart home markt zoals Google, Amazon en Apple zich bij hebben aangesloten. Maar waarom hebben deze grote jongens nog een protocol in het leven geroepen? Het antwoord op deze vraag hebben wij eigenlijk al in het kort beantwoord in de vorige alinea, namelijk om apparaten die op batterijen of accu's werken een langere levensduur op deze batterij of accu te geven. Op deze manier hoopt men een frustratie bij de eindgebruikers weg te nemen.

   

  Advies platforms en protocollen van onze specialisten

  Heb jij nog vragen over de producten die je op deze pagina ziet of krijg jij graag eerst een stukje persoonlijk advies alvorens je overgaat tot het kopen van een product? Neem dan gerust contact op met onze klantenservice. Onze specialisten helpen je maar wat graag met het oplossen van jouw vraagstuk.

  Haal meer uit jouw smart home

  Recente artikelen

  Vergelijk 0

  Voeg nog een product toe (max. 5)

  Start vergelijking

  Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »
  ← Keer terug naar de backoffice    Deze winkel is in aanbouw. Eventueel geplaatste orders zullen niet worden gehonoreerd of verwerkt. Verbergen