Klantenservice
0
Sluiten

Categorieën

Filters
    Jordy - Maandag 5 Oktober 2023

    Een slimmer huis: vergeet de veiligheid niet

    Slimme huizen maken het leven een stuk makkelijker. Je hoeft niet langer ergens naartoe te lopen en een knop of schakelaar indrukken om een apparaat aan te zetten. Sterker nog, in de meeste gevallen hoef je er niet eens voor thuis te zijn. Daardoor hou je meer tijd over voor andere en leukere dingen. Hoewel slimme apparaten, zoals alarmsystemen, je veiligheid in huis aanzienlijk kunnen vergroten, kleven er ook risico’s aan. Hier lees je hoe je je huis slimmer én veiliger kunt maken.

    Slimme huizen

    Je kunt verschillende processen in huis automatiseren. Programmeer je slimme verlichting zo in, dat de lampen automatisch aangaan wanneer de zon ondergaat. Of stel je vaatwasser in op drie uur ’s nachts, zodat je de volgende ochtend een schone en droge vaat hebt. Ook de robotstofzuiger is een bekend en geliefd voorbeeld van een slim apparaat. Maar om echt van een slim huis te kunnen spreken, dienen de afzonderlijke apparaten ook onderling te kunnen communiceren. Denk bijvoorbeeld aan een alarmsysteem dat ingeschakeld wordt, zodra de slimme luiken omlaaggaan.

    Voor een slim huis is een internetverbinding dus onmisbaar. Zo kunnen de apparaten geprogrammeerd en bestuurd worden via een app op je smartphone. In plaats van meerdere losse apps te downloaden, kun je ook kiezen voor een zogenaamde smarthomehub. Met deze centrale besturingseenheid heb je in één keer toegang tot alle slimme apparaten in huis. In de toekomst zul je dit in steeds meer woningen tegenkomen. Slimme apparaten zijn namelijk ook een effectief middel om energie te besparen en voedselverspilling tegen te gaan. En met het oog op de toenemende vergrijzing zullen dergelijke apparaten ook steeds meer huishoudelijke en verzorgende taken op zich nemen.

    Veiligheid

    Slimme apparaten zijn efficiënt, handig, duurzaam en kunnen je gevoel van veiligheid vergroten. Als de temperatuur in huis snel toeneemt, stuurt de slimme rookmelder vast een melding naar de dichtstbijzijnde brandweerkazerne. Camera’s in de woonkamer registreren elke verdachte beweging. Maar je kunt zo ook vanaf je werkplek controleren of de kinderen veilig en wel uit school zijn gekomen. Met slimme verlichting lijkt het net alsof je thuis bent, waardoor inbrekers het uit hun hoofd laten om in te breken.

    Het slimmer maken van je huis brengt echter ook risico’s met zich mee. Elk apparaat dat verbonden is met het internet is een potentiële toegangspoort voor onzichtbare indringers, zoals hackers. Daarbij ontwikkelt de markt voor slimme apparaten zich in een razend tempo. Fabrikanten hebben daardoor te weinig tijd om hun producten uitgebreid te testen en te voorzien van de meest effectieve beveiligingsmaatregelen. Ook updates worden niet altijd aangeboden, waardoor de beveiliging van zo’n apparaat binnen afzienbare tijd alweer achterhaald is.

    Gevaren

    Als een of meerdere slimme apparaten niet of onvoldoende beveiligd zijn, kunnen er vervelende en zelfs gevaarlijke situaties ontstaan. Hier volgen een paar voorbeelden:

    • Een hacker kan je alarmsysteem uitschakelen en vervolgens inbreken.
    • Een wildvreemde kan je via de ingebouwde camera van je smart TV observeren.
    • Privégesprekken kunnen via een ingebouwde microfoon afgeluisterd worden.
    • Cybercriminelen kunnen wachtwoorden en pincodes opvangen, die je met je slimme speaker hebt gedeeld.
    • Je systeem kan geïnfecteerd raken met gijzelsoftware. Als je slimme sloten hebt, kun je daardoor letterlijk buitengesloten worden.

    Beveiligen

    Je kunt verschillende maatregelen treffen om je slimme huis beter te beveiligen:

    VPN op je router

    Met een VPN breng je een volledig versleutelde verbinding tot stand, die ook nog eens je IP-adres afschermt. In plaats van elk afzonderlijk apparaat uit te rusten met een eigen VPN, kun je de VPN ook op je router installeren. Zo bescherm je in één keer alle apparaten die met deze router verbonden zijn. Met een VPN app op je smartphone schakel je de VPN eenvoudig in.

    Openbare netwerken

    Stel je voor dat je al in de trein zit en je alarmsysteem bent vergeten in te schakelen. Schakel eerst de VPN in, voordat je verbinding maakt met het openbare netwerk en de app voor je alarmsysteem opent. Openbare netwerken zijn uiterst kwetsbaar voor hackers, malware en virussen. Met een VPN hou je deze buiten de deur.

    Bedraad is beter

    Een internetverbinding met kabels is veiliger dan een draadloos wifinetwerk. Bij nieuwbouw of een grote verbouwing kies je dus beter voor de bedrade optie. Laat het hele systeem dan in één keer aanleggen, om er zeker van te zijn dat alle slimme apparaten compatibel zijn.

    Onmiddellijk updaten

    Stel softwareupdates niet uit. Vaak bevatten ze belangrijke beveiligingsupdates. Dat geldt ook voor de softwareupdates van je smartphone, die je gebruikt om je slimme apparaten te beheren. Laat updates bij voorkeur automatisch uitvoeren. Als dat niet kan, moet je zelf regelmatig controleren op handmatige updates.

    Haal meer uit jouw smart home

    Recente artikelen

    Vergelijk 0

    Voeg nog een product toe (max. 5)

    Start vergelijking

    Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »
    ← Keer terug naar de backoffice    Deze winkel is in aanbouw. Eventueel geplaatste orders zullen niet worden gehonoreerd of verwerkt. Verbergen