Een bridge of toch bluetooth? De voor- en nadelen!
Het smart maken van een woning heeft vele voordelen. Bij een slimme woning wordt apparatuur op afstand bestuurbaar. Er zijn verschillende apparaten om een woning mee uit te rusten. Zo zijn er slimme thermostaten die onnodig energieverbruik reduceren en kosten en verbruik inzichtelijk maken. Door gebruik te maken van schema’s en zones stookt u niet meer onnodig maar komt u wel in een warm huis thuis. Dat kan ook met lampen. Tijdschema’s als u op vakantie bent werken preventief tegen inbraak, lampen zijn met een app aan en uit te zetten, te dimmen of zelfs van kleur te veranderen.
Wat is een bridge?
De slimme apparatuur in huis maakt onderdeel uit van een netwerk om optimaal te functioneren. Zo is het mogelijk om bijvoorbeeld met spraak lampen aan en uit te doen, de tv aan te zetten, een andere film af te spelen of de temperatuur aan te passen. Om een netwerk in huis aan te leggen moet natuurlijk alles aan elkaar worden gekoppeld. Er zijn verschillende manieren om dat te doen. De meeste slimme apparaten werken via een app en sturen dan lampen via bluetooth of wifi aan. De bridge is letterlijk de brug tussen slimme apparaten en het internet.
Voordelen van een bridge of bluetooth
U heeft dus de keuze tussen een bridge of aansturing via bluetooth. Dan is het natuurlijk handig om te weten wat de voor- en nadelen van beide opties zijn.
Hoeveelheid apparaten
Het voordeel van een bridge ten opzichte van bluetooth is dat een bridge veel meer lampen kan aansturen. In een app en via bluetooth ligt het maximale aantal meestal rond de 10 via een bridge kunnen er dat wel 50 zijn.
Functionaliteit
Via een bridge zijn de mogelijkheden om te werken met schema’s en het samenwerken met andere apparaten groter. Alles is aan elkaar gekoppeld. Uw lampen kunnen dan dienst doen als wekker. Een bridge verbindt alles met elkaar en maakt de samenwerking mogelijk. Via bluetooth zijn het losse apparaten die individueel via de app aangestuurd worden.
Bereik
Een bridge en wifi werken via het internet dus als uw telefoon in contact staat met internet kunt u thuis alles aan en uit zetten. Via bluetooth is dat bereik minder, aansturing gaat dan alleen als u in de buurt bent van de lampen.
Extra kosten
Het aanschaffen van een bridge kost natuurlijk wel extra geld. Dat is een overweging die u zelf moet maken. Bluetooth heeft verder geen extra kosten, dat zit op uw telefoon of tablet.
Wat te kiezen?
De keuze is natuurlijk aan u zelf. Een bridge is eventueel ook later nog te plaatsen als u het netwerk wilt uitbreiden. Het is met name wat u zelf voor ogen heeft voor uw slimme woning, hoeveel apparaten u wilt gebruiken en in hoeverre deze aan elkaar gekoppeld zijn. Gelukkig is het niet nodig om direct een keuze te maken en kunt u er voor kiezen om uw slimme woning geleidelijk uit te breiden.