Klantenservice
0
Sluiten

Categorieën

Filters
  Freek - Dinsdag 22 November 2020

  Wat is slimme verlichting?

  Niet iedereen start elke dag met de aanschaf en aanleg van een smart home. Heb jij deze keuze wel gemaakt en ben jij benieuwd wat slimme verlichting nu eigenlijk is en hoe je hier het beste mee van start kunt gaan? Dan is dit artikel precies wat jij zoekt. Bij Smartbright.nl hebben wij speciaal voor jou, als specialist in slimme verlichting, de antwoorden op de volgende vragen samengevat;

   

  Snel navigeren door dit artikel:

   

  Wat is slimme verlichting?

   

  Wat is slimme verlichting (volgens ons)?

  In principe is de term slimme verlichting erg algemeen. Er kunnen verschillende soorten producten onder vallen, maar over het algemeen doelt men hiermee op slimme lampen (op te delen in een complete lamp inclusief armatuur of slechts een bolletje), slimme stekkers of een afstandsbediening die dient voor het besturen van de verlichting. Bij Smartbright.nl doelen wij met slimme verlichting op een manier om slimme of reguliere verlichting op afstand te besturen door middel van een afstandsbediening, een smartphone of zelfs met je stem.

   

  Hoe werkt slimme verlichting precies?

  Slimme verlichting is dus verlichting wat een mogelijkheid heeft tot het besturen op afstand of enigszins slim te noemen is door de aanwezigheid van timers en dergelijke. Maar hoe werkt deze slimme verlichting nu precies? Om te beginnen is het belangrijk om te begrijpen dat slimme verlichting, over het algemeen, werkt via een internetverbinding. Het is dus noodzakelijk om in huis een sterk signaal te hebben die alle commando’s kan overdragen aan de verschillende apparaten.

  Communicatie

  Hoe de apparaten precies met elkaar communiceren ligt aan het protocol en platform dat zij gebruiken. In de wereld van de slimme verlichting onderscheiden wij op dit moment de volgende protocollen;

  Via een genoemd protocol kunnen de apparaten zoals aangegeven met elkaar communiceren. Het is per slimme lamp verschillend via welk protocol zij werken. Zo werkt Philips Hue met het ZigBee protocol (hierbij is vaak een bridge nodig) en werken de slimme lampen van Marmitek via het Wi-Fi protocol (enkel een Wi-Fi signaal nodig, geen bridge).

  Commando’s

  Wanneer de gewenste lampen zijn gekoppeld is het mogelijk om de lampen commando’s te geven. Een commando kan zijn dat je het licht aan- of uit wilt zetten, wilt dempen of iets wilt instellen met een timer. Er zijn verschillende manieren mogelijk om een commando te geven. Zo is het mogelijk om, zoals net ook al even aangegeven, timers in te stellen. Daarnaast is het mogelijk om met jouw smartphone of tablet met één druk op de knop een lamp aan of uit te zetten. Is dit alles nog niet makkelijk genoeg? Dan is het ook mogelijk om een slimme speaker te kopen en deze aan te sluiten op uw slimme verlichting. Neem bijvoorbeeld een Google Nest Audio en geef commando’s met je stem!

   

  Wat is slimme verlichting?

   

  Hoe het beste beginnen met slimme verlichting?

  Niet iedereen is bekend met het fenomeen slimme verlichting en niet iedereen weet per direct waar hij of zij moet beginnen als hij een smart home met slimme verlichting wilt gaan realiseren. Over het algemeen adviseren wij om klein te beginnen. Probeer het eerst eens met bijvoorbeeld één lamp en/of één slimme stekker. Daarnaast is het ook een mogelijkheid om eerst een smart home startpakket aan te schaffen. In veel gevallen komen deze pakketten met daarin een combinatie van enkele slimme lampen, slimme stekkers en/of afstandsbedieningen. Op deze manier raak je alvast gewend aan de manier hoe slimme verlichting werkt en kun je aftasten of dit ook daadwerkelijk is wat jij ervan had verwacht. Bevalt het niet? Dan kun je het hierbij laten. Bevalt het wel? Dan kunnen jij stapje voor stapje je hele huis smart gaan maken. Klein tipje van de sluier; Het is super tof!

  Benieuwd waar je allemaal rekening mee dient te houden bij het kopen van slimme lampen? Onlangs schreven wij al een artikel over waar rekening mee te houden bij het kopen van slimme verlichting. Een echte aanrader!

  Advies op maat van onze specialist

  Twijfel jij over welke soort verlichting geschikt is voor jouw specifieke situatie? Geen stress! Bij Smartbright.nl hebben wij een team van specialisten klaar zitten die jou maar al te graag helpen bij jouw vraagstuk. Wij kijken graag, volledig vrijblijvend, mee met welke slimme verlichting het beste past bij jouw situatie. Waar wij hierbij rekening mee houden? Denk bijvoorbeeld aan budget, de woning, de situatie, het doel / de functie en persoonlijke voorkeuren. Twijfel dus niet en neem contact op met één van onze specialisten via deze pagina.

   

  Welke soorten slimme verlichting zijn er op de markt?

  Bij Smartbright.nl verkopen wij lampen in verschillende soorten, maten, functies, vormen en stijlen. Het is van enorm belang om hier goed over na te denken alvorens je een keuze maakt. Elke lamp is anders. Heb jij graag een stukje advies van onze specialist alvorens je jouw keuze maakt? Neem dan contact met ons op via deze pagina.

  Functie van de lamp

  Een eerste element waarop de verschillende slimme lampen zijn te onderscheiden is op functie. Los van de losse verlichting in de vorm van peertjes of iets dergelijks is er namelijk ook een flink assortiment lampen dat specifiek is ontworpen om een specifiek doel te dienen binnen jouw woning. Hieronder tref je een greep uit deze lampen;

  Fitting van de lamp

  Naast de functie de lamp krijgt in huis is het ook enorm van belang om te letten op welke fitting een lamp precies heeft. Vooral bij slimme verlichting die dient te worden toegepast in een al bestaand armatuur in huis.

  Wat is slimme verlichting?

  Een greep uit de fittingen voor slimme verlichting die wij bij Smartbright.nl aanbieden tref je op bovenstaande afbeelding en hieronder;

  • E27 lampen
  • B22 lampen
  • E14 lampen
  • GU10 lampen

  Vorm van de lamp

  Ook niet onbelangrijk is de vorm van de lamp, of beter gezegd het bolletje. Zoals wellicht bekend komen lampen naast verschillende fittingen en functies ook in meerdere vormen. Elk met een eigen doel of stijl.

  Wat is slimme verlichting?

  Zoals op bovenstaande afbeelding te zien maken wij bij Smartbright.nl, maar ook over het algemeen in de branche van de verlichting, onderscheid tussen meerdere vormen, namelijk;

  • Peer (classic)
  • Kaars
  • Globe
  • Edison / Rustika
  • Spot

  Welke merken zijn er voor smart verlichting?

  Waar we eerder ingingen op functies en vormen van lampen is nog een ander enorm belangrijk aspect in het maken van de keuze in slimme verlichting uiteraard het merk. 

  Hombli verlichting

  Een slimmer huis realiseren? Dat moet iedereen kunnen, zo luidt de opvatting van Hombli. De leverancier heeft dat vertaald in zeer gebruiksvriendelijke en veilige smart home platforms ontwikkeld in de vorm van Hombli. Een ding is zeker, de producten van Hombli zijn slim en altijd zeer eenvoudig in gebruik. Automatiseren is eveneens gemakkelijk met Hombli helemaal als je gebruik maakt van de speciale Hombli applicatie die beschikbaar is. Hombli verzekert je dat je data altijd voldoende versleuteld wordt en dus goed beschermd is.

  Marmitek verlichting

  De Smart Comfort-lijn van Marmitek bestaat uit slimme lampen. Deze lampen zijn gemaakt om de ideale sfeer in de betreffende woning te creëren. De lampen zijn in verschillende kleurtinten en lichtsterktes te verkrijgen. Wil jij slimme verlichting in je woning? Dan zijn de producten van Smart Comfort een uitstekend idee. Voor de producten heb je geen hub of gateway nodig. Je kiest simpelweg een slimme lamp die aansluit op de fitting, waarna je de lamp simpelweg in de fitting kunt plaatsen.

  Philips Hue

  Philips Hue is in Nederland misschien wel het meest bekende merk in de smart home wereld. Ze waren er vroeg bij en hebben producten van kwaliteit neer weten te zetten.

  Nedis lampen

  Bedien alle producten, zoals bijvoorbeeld de Nedis lampen, met de Nedis® SmartLife App. Gebruik stembesturing nadat je ze hebt verbonden met Amazon Alexa of Google Home of stel automatiseringen i.c.m. andere producten / diensten in door IFTTT. De Nedis® SmartLife App geeft je volledige controle over jouw smart producten. Maak scènes om geautomatiseerde acties in te stellen of bedien en beheer elk smart product afzonderlijk.

  Is het merk van belang bij het kiezen van smart home producten?

  Enorm veel mensen houden bij het kopen van slimme verlichting rekening met het merk dat zij aanschaffen. Een merk staat echt meer voor een bepaalde kwaliteit en een bepaalde prijs hanteert dan dat dit enorm van belang is voor jouw smart home. Wél belangrijk bij het maken van deze keuze is op welk protocol het merk werkt en welke andere smart home producten jij in huis wilt gaan gebruiken/verwerken. Op basis van dit protocol en platform is het namelijk mogelijk om producten samen te laten werken. Kan dit niet en kom je hier pas later achter? Dan is dit vaak een flinke domper. Let dus naast het merk, erg goed op het protocol en het platform waar een product op werkt en geschikt voor is.

   

  Wat zijn de nadelen van slimme verlichting?

  Waar voordelen bij een product te benoemen zijn, zijn er natuurlijk ook nadelen. En hierin zijn wij graag eerlijk naar onze klanten. Eigenlijk hebben smart home producten maar één echt nadeel. Een nadeel dat in de meeste gevallen is op te lossen. Dit nadeel zouden wij benoemen als een slecht of geen Wi-Fi signaal in huis. Heb jij namelijk geen Wi-Fi of valt het signaal regelmatig weg? Dan zullen jouw smart home producten ook niet zo goed of helemaal niet kunnen reageren op jouw commando’s. Zorg dus altijd voor een goed en sterk netwerk op alle plekken waar je slimme producten wilt gaan gebruiken.

   

  Lees nóg meer over slimme verlichting

  Wij schreven nog véél meer artikelen rondom slimme verlichting. Hier alvast een greep uit het totaal;

  - Wat is Kelvin bij slimme verlichting?

  - Waarom ook jij een slimme tafellamp wilt hebben

  - Wat heb ik nodig voor slimme verlichting?

  - Hoe sluit ik slimme verlichting aan op andere apparaten?

  - Mijn slimme verlichting werkt niet meer, wat nu?

  Haal meer uit jouw smart home

  Recente artikelen

  Vergelijk 0

  Voeg nog een product toe (max. 5)

  Start vergelijking

  Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »
  ← Keer terug naar de backoffice    Deze winkel is in aanbouw. Eventueel geplaatste orders zullen niet worden gehonoreerd of verwerkt. Verbergen